"Jestem tym co jem" - czyli jak właściwie "Trzymać formę ".
Nie wiem czy wiecie , ale od tego co właściwie spożywamy w naszej diecie zależy zarówno nasze zdrowie jak i dobre samopoczucie, funkcjonowanie naszego mózgu i siły witalne.
To właśnie podczas jednych z zajęć przekonali się o tym uczniowie klas 4-5 biorący udział w zajęciach z edukacji zdrowotnej.
I tak właśnie pogłębianie swojej wiedzy rozpoczęli od dokładnego zaznajomienia się z piramidą zdrowego żywienia, talerzem zdrowia, właściwym komponowaniu posiłków , właściwym rozróżnianiu białek , tłuszczy i węglowodanów w naszej diecie jak również w codziennym rozkładzie posiłków. Uczyli się odróżniać wartości odżywcze pieczywa pełnoziarnistego zawierające błonnik od zwykłej bułki pszennej. Debatowali nad wartościami odżywczymi produktów spożywczych oraz szkodliwością napojów gazowanych.
Tematy z dziedziny odżywiania produktami o wysokim indeksie glikemicznym i procesem glikacji zajęły się klasy 6-8. Starsze klasy podczas zajęć z edukacji zdrowotnej zgłębiały wiadomości nieco poważniejsze. Jak to właściwie się dzieje, że cukier w połączeniu z białkiem uszkadza wiele komórek naszego ciała prowadząc do powstania cząsteczek "AGE", przez które się starzejemy. I na co powinniśmy zwracać uwagę, podczas komponowania naszych posiłków, aby zachować zdrowie fizyczne na długie lata -to była prawdziwa burza mózgów !
Te i inne sekrety naszego zdrowia stanowią zawsze duże źródło wiedzy dla młodego pokolenia.
Mamy nadzieję, że świadomość i wiedza zgłębiona za młodu przyda się i na dalsze lata.
A oto kilka zdjęć, jak zdrowo jeść, aby tryskać uśmiechem i radością na codzień , nie tylko od święta 😉

